Hva er lederskapets kjerne?


Jeg har nettopp googlet ordene «lederskap» og «ledelse». Som ventet så åpenbarer det seg et uttall av definisjoner, artikler, synspunkter om dette komplekse temaet. Svært få, om noen, berørte det jeg mener er ditt lederskaps kjerne; tjenerskap. Det å finne kjernen i noe er ofte et godt utgangspunkt for å gå videre. Selv er jeg forholdsvis pragmatisk i tilnærmingen til mitt lederskap; hva virker? Ofte så får jeg store øyne av andre når jeg hevder at lederskapets kjerne er å være en tjenende leder, og at ledere med et svært «rikt» lederskap har denne holdningen. Første gangen jeg reflekterte over begrepet «tjenende lederskap» tenkte jeg at et større paradoks mellom disse to ordene skal jeg lete lenge etter. Ledelse handler vel om «å sjefe» – så får de jeg leder tjene?

Tjenerskap handler imidlertid ikke om posisjon eller ferdigheter. Det handler om innstilling. En lederposisjon gir meg kun litt tid – enten til å utvikle min innflytelse på andre eller utradere den. Ferdighetene mine er ikke interessante for andre – før de finner ut om jeg bryr meg. Du har sikkert møtt mennesker i servicestillinger som har en dårlig innstilling til det å tjene. På samme måte kan vi raskt avgjøre om en leder har et tjenerhjerte eller ikke.

Ekte tjenende leder….
-setter andre foran sin egen agenda. Det betyr ikke at din agenda ikke er viktig, men at andres er viktigere.
-er trygge nok på seg selv til å kunne tjene andre. Det betyr at du har en stor grad av selvinnsikt og en forståelse av at det er medarbeiderne rundt deg som avgjør din suksess.
-tar initiativ til å hjelpe andre. Det betyr at du anerkjenner det faktum at tallet 1 er for lite til å utgjøre noe stort.
-er ikke opptatt av sin egen posisjon, men forstår at din posisjon kan være plattformen til å utvikle andre.

Tjenende lederskap er aldri motivert av manipulasjon eller selvhevdelse. At the end of the day så er romsligheten av din innflytelse avhengig av hvor stor omsorg du har for andre. Det er derfor det er så viktig for ledere å være villige til å tjene!

4 kommentarer om “Hva er lederskapets kjerne?

 1. Takk skal du ha Inger!

  Kjært barn har mange navn – ingen tvil om det. Kjernen har vi felles; lederskapet vårt er påvirkning og innflytelse.

  Tenk over det – hvis vi som ledere ikke kan påvirke andre menneskers tanker og handlinger, da leder vi egentlig ikke? Ledere frigjør menneskers potensial, sjefer styrer og kontrollerer mennesker og prosesser i en allerede bestemt retning.

  Det er derfor lederskap er noe noen tar til enhver tid – for å bruke dine ord 🙂
  Derfor er det gripbart for alle – og at vi må bevisstgjøre oss selv i forhold til vår påvirkning, hvordan vi påvirker og hvorfor…tenker jeg.

  Jeg har ennå ikke møtt gode ledere som ikke er gode administratorer (sjefer), men jeg har møtt mange gode administratorer som ikke er gode ledere.

  Lederskap er fremfor alt modig, dvs tørre å ta avgjørelsene – også når det er vondt og vanskelig. Dersom ditt lederskap er basert på en overbevisning (visjon), blir du troverdig og du tar de grep som er nødvendig.

  Jeg deler mange av dine tanker – vi snakker samme språk. 🙂
  Keep up your important work!
  Du er viktig!

  Varm hilsen,

  Liker

 2. Først : Gratulere med ny blogg!

  Ja det er utall av definisjoner.

  Jeg har gode erfaringer med å dele opp i sjefskap og lederskap. Ikke fordi vi trenger flere skiller og bregreper, men ser at mange kan ha nytte av denne bevisstgjøringen.

  Lederskap for meg er jo noe alle tar til enhver tid, der flere mennesker er samlet, vil det alltid være noen som tar et lederskap. Uansett om det er jobb, familie eller på fritiden.

  Det er helt klart viktig med med godt lederskap, likevel ser jeg at mange faktisk trenger mer fokus på å tore å være «sjef». Da mener jeg innefor de områder der det handler om å styre, koorigere, delegere, kontrollere og planlegge/målsetting.

  Men som sagt, det er mange måter å dele inn på, om en trenger inndeling. Kommer vel ann på området – retninger en jobber innefor.

  Liker

 3. Gratulerer med etablert blogg om lederskap.
  Det skal bli spennende å følge med på dine tanker rundt dette viktige temaet. Kanskje blir det utfyllende til hva jeg skriver om på lederskapsbloggen Levebevisst.no og på våre websider http://www.Vulkanos.no. Jeg inviterer deg til å kommentere der om du vil.

  Vennlig hilsen Geir H. Hagberg / partner i Vulkanos

  Liker

  1. Takk skal du ha Geir!
   Du skal ikke se bort i fra at budskapene overlapper hverandre fra tid til annen. Jeg skal følge med på Levebevisst.no fremover også!

   John Kjetil

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s