Har du en visjon…?


Jeg liker å lese om historiske ledere! Ledere som har satt sitt merke på historien – ja sågar endret den! Slike ledere har noen kjennetegn; de har stor påvirkningskraft og dermed innflytelse. På grunn av denne innflytelsen fikk de store tilhengerskarer. Ja, også etter deres død. Men det kjennetegnet jeg som oftest finner, er det at mange av dem døde som et resultat av sin overbevisning! De hadde en indre flamme – en overbevisning – noe som drev dem gjennom hindringer man ellers skulle tro var uovervinnelig! Martin Luther King er et slikt eksempel. Dr King hadde en drøm… som mobiliserte 250,000 mennesker til en fredlig demonstrasjonsmarsj.

Jeg tror at denne overbevisningen kommer som et resultat av en personlig misnøye – en varig, gjennomgående irritasjon over at noe ikke er som det burde være. Mor Theresa orket ikke lenger å være vitne til at millioner av barn ikke fikk den hjelp og omsorg de burde ha. Dr King orket ikke lenger å se på at sitt eget folk bli marginalisert og undertrykt. Nelson Mandela hadde en indre overbevisning om at sorte og hvite kunne leve sammen i fred og likeverd. Pga denne indre misnøye og overbevisning ble visjoner født – og så ble lederen født!

Har du en visjon? Har du en indre misnøye, en overbevisning, noe som gjør at du innehar det lederskapet du har? Spørsmålet går til kjernen av ditt lederskap – hvorfor er du leder? Nå er det nok slik at de fleste av oss ikke sikter så høyt som de ovennevnte historiske ledere. Men når jeg tenker på hva som har betydd mest for mitt eget lederskap så kommer det ansikter og navn frem tankene. Ikke skoler eller kurs. Ansikter. Og felles for disse er nettopp dette; de brant for noe! De hadde en visjon, som de kommuniserte og fikk delaktighet i! Å følge en leder som bryr seg om organisasjonen og oppgavene, kontra en leder som er ”utladet” og uinspirert … du har sikkert erfart forskjellen!

Hva er en visjon? Mange organisasjoner og bedrifter mener å ha en visjon. Veldig ofte har disse ingenting med en visjon å gjøre. I stedet har man laget noen slagord, en merkevare knyttet til et slagord. ”Just do it!”, ”Connecting people”… Ikke sant? Du koblet merkevarene Nike og Nokia med gang. Men de har ingenting med en visjon å gjøre. En visjon er et klart bilde av fremtiden, som skaper entusiasme og motivasjon til tilhengerne.

I boken ”De 21 uunnværlige egenskapene hos en leder” sier forfatteren John C Maxwell følgende om visjonen; ”Jeg vil påstå at visjonen er alt for en leder. Den er uunnværlig. Hvorfor? Fordi visjonen leder lederne! Den tegner opp målet, tenner og opprettholder den innvendige ilden og driver dem fremover. Og den er også gnisten som tenner andre så de følger disse lederne. Vis meg en leder uten visjon, og jeg vil vise deg en som ikke kommer noe sted. I beste fall går de i ring. En av de mest verdifulle fordelene med visjonen er at den virker som en magnet – den tiltrekker, utfordrer og forener mennesker. Jo større visjonen, desto flere vinnere har den potensial til å tiltrekke. Jo mer utfordrende visjonen er, desto hardere kjemper deltagerne for å nå den.”

Din visjon starter på innsiden; gjennom en personlig misnøye og motivasjon for å endre noe. Visjonen benytter seg av din fortid; gjennom din livserfaring og kunnskap. Visjonen møter andres behov; gjennom å tiltrekke seg mennesker som ”kjøper” visjonen før de ”kjøper” lederen.
Brenner du for noe? Kan medarbeiderne dine føle entusiasmen og motivasjonen din? Dine medarbeidere fortjener en leder som er på vei mot et mål. Og du fortjener det samme av din leder. Har du en visjon – og en holdning som vil gjøre den gjeldende?

En kommentar om “Har du en visjon…?

  1. Kjenner meg att her, med den innvendige drivkrafta, og «målet» ein har framfor seg. Da blir ein oppgjedd over hjelpeslause politikarar som sit med makt og føler seg mektige og viktige, medan dei ikkje er klar over korleis dette fungerer. Ein mister tiltrua til politikarane på denne måten.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s