Sjefen mobber mest…!Disse tre ordene lyste mot meg fra avisstativet. Vanligvis så kjøper jeg ikke VG, men denne gangen ble fristelsen for stor! Disse tre ordene beskriver så godt mitt intense og altoppslukende engasjement for vårt lederskap. Hver dag mellom kl 16 og 17 sitter det titusener av kvinner og menn i sine biler på vei hjem fra jobben. Felles for dem alle er at de sitter med en vond klump i magen og brystet. Felles for dem alle er at de har blitt mobbet, marginalisert, tilsidesatt, tråkket på, manipulert og behandlet respektløst av sine kollegaer – og sjefer!

Makt
Slikt gjør meg sint – og trist. Nok en undersøkelse som sier at mange sjefer ikke er sin makt og innflytelse bevisst. Nok en undersøkelse som viser at forskjellen mellom en sjef og en leder er stor. Dette er to vidt forskjellige verdener som blant annet sier noe om grunnleggende verdier og holdninger i forhold til maktbegrepet. Abraham Lincoln sa en gang følgende; ”et hvert menneske kan tåle det meste av livets motbakker, for så å komme seg opp igjen. Skal vi virkelig teste et menneskes karakter, gi denne makt!” Vi kan ikke åpne en avis eller se en nyhetssending uten å se hvordan ledere ikke håndterer makt, prestisje eller penger i vår verden, det være seg lokalt, nasjonalt eller globalt.

Intensjon
Hva slags agenda har vi som ledere? Er den i hovedsak egosentrisk? Eller preges lederskap av en altruistisk tankegang, hvor organisasjonens og menneskenes behov går foran våre egne? For med en gang vi er ledere utelukkende for egen skyld, den dagen oppvurderer vi oss selv og nedvurderer menneskene rundt oss. Ledere skal lede. De går foran – i alle sammenhenger. Eksempelets makt gjelder i forhold til alle deler av lederskapet. Ikke minst når det gjelder verdier og holdninger. Når sjefer mobber, signaliseres det at mobbing er ok i denne bedriften. Signaleffekten av våre handlinger er ofte undervurdert. Gode ledere forstår at mennesker gjør hva mennesker ser.

Konsekvensene av en feil forståelse av det å være leder, er enorme. Undersøkelsen kunne fortelle at over 100.000 nordmenn som opplever mobbing på arbeidsplassen blir sykemeldt av det. Den nærmeste sjefen er den største synderen. I tillegg til de mellommenneskelige konsekvensene, så taper samfunnet store summer i kroner og øre (selv om det er den minst viktige konsekvensen). Bak tallene skjuler det seg menneskelige tragedier og dyp fortvilelse.

Sjefsskap og lederskap
Det er en stor forskjell på ”sjefsskap” og lederskap. Sjefen (administratoren og forvalteren) kontrollerer mennesker og prosesser, lederen frigjør mennesker potensial. Sjefen styrer mennesker og prosesser i en allerede bestemt retning, lederen formidler visjoner, mål, verdier og holdninger som gjør at mennesker følger etter og dermed kan endre organisasjonens retning. Reelt lederskap oppstår der hvor menneskene har reell frihet til å velge å ikke følge etter!

Undersøkelsen som VG viser til forteller om mobbehistorier. En skriver: ”blir behandlet som luft, oversett, ikke hilst på eller snakket til”. En annen skriver at ”det var utfrysning. Gjorde jeg noe galt, ble det kommentert, samme hvor bagatellmessig feilen måtte være. Var konstant ute etter ting å ta meg for”. Videre ”aldri ros å få, bare kjeft”, ”sjefen min snakker nedsettende om den personen som ikke er til stede der og da”. Jeg kjenner igjen dette. Jeg tror vi alle har opplevde disse tingene i mer eller mindre grad på våre arbeidsplasser. Og det er det som skremmer meg.

Den dagen sjefen kommer i konflikt med en medarbeider, den dagen har sjefen nedvurdert denne medarbeideren. Når vi nedvurderer andre mennesker, avslører vi våre indre verdier og holdninger og vår manglende evne til å respektere andre. I tillegg til å utvise en respektløs adferd ovenfor medarbeidere, viser vi videre en dypt, manglende forståelse i forhold til hva lederskapets sanne og dype natur er. Ledere eksisterer kun for én ting; for å hjelpe andre til å nå sitt potensial. Sjefsskapets natur er kontroll og styring, lederskapets natur er å frigjøre og formidle og det er i brytningspunktet mellom disse et rikt lederskap utvikles.

Respektens 10 Bud
Mye kunne vært gjort i forhold til mobbing på arbeidsplassene våre, ved å følge noen enkle regler for mellommenneskelig relasjoner. Jeg kaller dem ”respektens 10 bud”. Dette er en IA-avtale god som noen! Men da må ledere tørre å lede, tørre å gå foran som et godt eksempel, tørre å påtale uetisk verdier og holdninger hos sine medarbeidere;

1. Dersom du har et problem med meg, kom da til meg (4 øyne)
2. Dersom jeg har et problem med deg, da kommer jeg til deg (4 øyne)
3. Dersom noen har et problem med meg – og kommer til deg, send han til meg. (Jeg vil gjøre det samme for deg)
4. Dersom noen, regelmessig, ikke vil komme til meg, si ”la oss treffe henne sammen”. (Jeg vil gjøre det samme for deg)
5. Vær varsom i forhold til hvordan du tolker meg – jeg vil helst forestå tolkningen. Når det gjelder saker som er uklare, føl deg ikke presset til å tolke mine følelser og tanker. Det er lett å misforstå intensjoner.
6. Jeg vil være svært varsom i forhold til å tolke deg.
7. Dersom saken er konfidensiell – ikke gå videre med det. Dersom du, eller noen andre, kommer til meg i konfidensialitet, vil jeg ikke gå videre med det – med unntak av hvis en person vil skade seg selv eller andre, eller misbruk (fysisk/seksuelt) av barn. Jeg forventer det samme av deg.
8. Jeg leser ikke usignerte brev eller notater
9. Jeg manipulerer ikke; jeg vil ikke bli manipulert; la ingen manipulere deg; tillat ingen å manipulere meg gjennom deg.
10.Når du er i tvil, si det til meg. Dersom jeg kan svare deg uten å dra andres integritet i tvil, eller ved å bryte andres tillit, så gjør jeg det

La oss være ledere som utruster og ikke marginaliserer, som bygger menneskers verdi, ikke tar den fra dem, som anerkjenner, ikke nedvurderer, som respekterer andre, ikke hever seg over dem og som motiverer, ikke manipulerer sine medarbeidere. Vær en leder mer enn en sjef.

John Kjetil Wang-Hansen
Mai 2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s