Er etikk fundamentet for ditt lederskap…?


«Det er stor forskjell mellom å vite og forstå. Du kan vite mye om saker og ting men likevel ikke helt forstå det samme.” – Charles Kettering –

Jeg mener at etikkens vesen ikke endrer seg.  Mange mener at etikk må tilpasses din situasjon eller personlighet eller arbeidsplass.  Jeg tror at etikk kan kokes ned til et grunnleggende utgangspunkt; den gylne regel.  Likevel møtes jeg med ulike etiske retningslinjer på ulike arenaer i samfunnet.  Alle synes å ha sitt sett av etiske retningslinjer. Det som er felles for alle er imidlertid grunntesen i den gylne regel; ”hvordan ønsker jeg å bli behandlet?”  Tenk over det for et øyeblikk; HVORDAN ønsker vi EGENTLIG å bli behandlet?

Vi ønsker å bli verdsatt; Er du klar over at hovedårsaken til at folk slutter i jobben sin er at de ikke opplever å bli verdsatt? Er det ikke slik at du ønsker at andre skal aksepterer deg for hvem du er og viser gjennom sine handlinger at du betyr noe?  Verdsette andre mennesker, ikke for det de kan men som mennesker er all etikks fundament.  Sjefer som også er ledere verdsetter mennesker og gjør dem mer verdifulle.

Vi ønsker å bli satt pris på – anerkjent;  Ønsket om å være elsket og verdsatt er kanskje det dypeste behov hos ethvert menneske. Nært beslektet dette er behovet for å bli anerkjent for hva vi kan. Besitter vi ikke et ønske om å utvikle oss og oppnå noe? Hvordan uttrykker vi anerkjennelse? Det starter med å takke andre ved enhver anledning.  Gi andre kreditt, gjerne i andres påhør. Sjefer som er ledere har det i ryggraden å anerkjenne sine medarbeidere.  I stede for å lete etter noe og ”ta” folk for, prøver de og ”ta” folk i gjøre noe bra – for så å anerkjenne dem.

Vi ønsker at andre stoler på oss;  George MacDonald sa; ” Det å bli stolt på er større enn å bli elsket”.  Tenk over følgende; gode ekteskap, business forhold og vennskap krever tillit. Uten tillit kan vi ikke opprettholde en åpen og ærlig kommunikasjon og det mellommenneskelige forhold kan ikke vedvare over tid.  Det krever mye mot å tillegge et annet menneske tillit, særlig hvis vi ikke kjenner dem så godt.  Den eneste måten du kan gjøre han eller hun tillitsverdig er å stole på vedkommende, og den sikreste måten å gjøre ham eller hun ikke tillitsverdig er og ikke vise vedkommende tillit gjennom å vise mistillit.  Sjefer som også er ledere er trygge nok til å gi sine medarbeidere tillit gjennom å delegere ansvar og myndighet.

Vi ønsker å bli respektert;  Når andre stoler på oss, mottar vi ansvar og autoritet. Når andre respekterer meg så berører dette noe dypt inni meg.  Det gir meg verdighet og bygger opp min selvfølelse.  En leders respekt gir menneskene frihet til å prestere opp mot sitt beste og er katalysatoren til å prestere med utmerkethet. Jeg kan ikke tenke meg et bedre arbeidsmiljø enn der hvor alle er respektert og det gis uttrykk for det.  Sjefer som også er ledere respekterer sine medarbeidere og viser dette gjennom handling.

Vi ønsker å bli forstått; Charles Kettering sa; det er stor forskjell mellom å vite og forstå. Du kan vite mye om saker og ting men likevel ikke helt forstå det samme.”  På samme måte kan vi vite mye om en person, men likevel ikke helt forstå dem eller hvorfor de handler som de gjør.  Men behovet for å bli forstått er så sterkt at mange uoverenskomster lett kan bli løst hvis den ene parten (eller begge) får en følelse av at de er forstått.  Misforståelser er hovedårsaken til konflikter og problemer mellom mennesker.  Kommunikasjon er verktøyet og botemiddelet for å minske misforståelsene.  Det å forstå andre handler om å strekke seg selv og møte mennesket der hvor mennesket er.   Vi må plassere byrden av å oppnå kontakt på oss selv – ikke andre.  For alle kommuniserer, men få oppnår kontakt.  Sjefer som også er ledere legger stor vekt på å forstå sine medarbeidere, gjennom å lytte, lære og så lede.

Vi ønsker ikke at andre skal utnytte oss;  Vi kan bryte igjennom omtrent hvert eneste av livets etiske og moralske dilemma ved å se ovennevnte prinsipp i sammenheng med de andre.  Hvis noen kan tolke det jeg gjør som at jeg utnytter dem så er mine handlinger sannsynligvis en dårlig ide.

Jeg ser dessverre mye av utnyttelse av andre i min daglige jobb.  Lederes personlige agenda, behovet for makt, penger og misforstått anerkjennelse, medfører at andre mennesker blir objekter og ikke subjekter og dermed utnyttet for egen vinnings skyld. Derfor er jeg så opptatt av sjefer også skal være ledere, ved å fremelske ledere som verdsetter, anerkjenner, stoler på, respekterer og forstår sine medarbeidere. 

Desember 2010

3 kommentarer om “Er etikk fundamentet for ditt lederskap…?

 1. Meget bra dette! Etikk i betydningen hvordan behandle andre er alltid viktig, og særlig for oss som forsøker å bedrive ledelse.

  Mvh

  Per A. Godejord
  Dekan, Høgskolen i Nesna

  Liker

 2. Veldig interessante og fine tanker du skriver om bloggen din. Så spennende at du er opptatt av dette temaet. Håper du har det bra på alle måter. Hilsen Inger Johanne

  Liker

  1. Hei Inger Johanne! Takk for hyggelig tilbakemelding! Vårt lederskap er min lidenskap og misjon 🙂 så mine erfaringer (og andres) gjennom snart 30 år som leder bruker jeg aktivt for å kunne utvikle ledere og andre som er opptatt av dette. Lederskap er påvirkning og innflytelse…pleier jeg å si. Dermed er lederskapet gripbart for alle. Din jobb som lærer definerer jeg som kanskje den viktigste «lederstilling» i vårt samfunn – men svært få ser jo på lærere som ledere….:-).

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s