Start lederskapet med å bry deg om…


The steppingstones of your leadership...
The steppingstones of your leadership…

Lederskap er påvirkning og innflytelse. Intet mer, intet mindre. Det er min (arvede) definisjon på lederskap. Kort og greit, enkelt, men ikke lett. Fem ord med utrolig dybde og kompleksitet. Ledere ønsker å påvirke andre mennesker. Det er det ledere gjør. Ledere eksisterer kun for å få frem potensial i andre mennesker. Det være seg kollegaer, medarbeidere, venner, familie. Lederskap utøves på alle arenaer i livet. Rett og slett fordi vi ikke kan stoppe å påvirke våre omgivelser. Kunsten er å være bevisst vår påvirkning, være proaktiv og gjennomført med gode intensjoner.

Den beste måten å starte et lederskap, er å pleie andre. Når vi planter blomster om våren så setter vi dem i god jord. Vi vanner dem, gir dem litt ekstra næring kanskje. Av og til luker vi vekk ugresset som hindrer dem i å utvikle seg til sitt fulle potensial. Ledere pleier mennesker. Vi setter dem i god jord (rett person på rett plass), vi vanner dem (sørger for at de får støtte, ressurser, anerkjennelse), av og til får de ekstra næring (oppmuntring, belønning, mulighet til å utvikle seg videre). Tidvis så må vi luke litt ugress – i form av dårlige holdninger, destruktive verdier.

Presten John Knox sa følgende for over fire hundre år siden; «Du kan ikke motarbeide og påvirke på samme tid». Uttrykket er fortsatt sant.

Hjertet i pleieprosessen er en genuin bekymring og omsorg overfor andre. Nøkkelordet her er «genuin». En ektefølt og nedfelt omsorgsfølelse for andre. Ledere som ikke har denne bekymrings- og omsorgsfølelsen, mangler noe helt vesentlig i sitt lederskap. Noe kan tilegnes, gjennom bevisst handling. Men ofte er dette noe som enten ligger i vårt DNA eller ikke.

Når vi prøver å hjelpe andre, påvirke dem på deres premisser, må våre følelser for dem være positive og omsorgsfylte. Ledere med slike egenskaper utviser ofte en raushet i forhold til særegenheter hos den enkelte. De ser ofte forbi masken og det image vi hver dag prøver å sette opp. De er tålmodige og ydmyke overfor andre – fordi deres egen innsikt og modenhet forteller dem at de er like sære og rare som menneskene de er satt til å lede… Dessuten vet de at de ikke kan mislike eller nedvurdere sine medarbeidere dersom målet er å hjelpe dem. Jeg jobber mye med konfliktsaker mellom mennesker. Nesten uten unntak er konfliktene knyttet til relasjonen mellom to parter. Og når ledere starter med å nedvurdere, nærmest devaluere sine medarbeidere, da kommer også konfliktene. Kjærlighet, omsorg og respekt er oppskriften. En oppskrift også du som leder gjerne vil at andre skal bruke på deg…?

Kanskje du lurer på hvorfor du burde påta deg en slik pleierolle i lederskapet? Kanskje sier du til deg selv; «Er ikke dette noe de kan få andre steder, for eksempel hjemme, i familien?» Den uheldige sannhet er at de fleste mennesker er desperate etter oppmuntring.  Vi er kanskje ulike, men verdier som å bli verdsatt, anerkjent, oppmuntret er universalt hos oss alle. Dersom du velger å bli en grunnleggende pleiende leder i et annet menneskes liv, da vil du få muligheten til å få stor gjennomslagskraft hos dette mennesket. Og det er det ditt lederskap i bunn og grunn handler om.Servant leadership

Det finnes ledere der ute som leser dette og rister på hodet. De greier ikke å relatere til dette. They just don’t get it! Jeg møter dem stadig vekk. De forholder seg til lederskapets hellige treenighets første tredel; makten til å lede (egen artikkel om lederskapets hellige treenighet kommer snart). Makten til å lede gis oss av andre, gjennom en lederstilling. Men dersom ikke makten til å lede balanseres opp mot evnen til å lede og retten til å lede, reduseres lederen til en sjef uten reell påvirkning på andre. Mange sjefer der ute tror at det holder med ledermakt.

Men det gjør det ikke. Ikke hvis du ønsker å være noe mer enn en sjef.  Ikke hvis du virkelig ønsker å bevege mennesker og organisasjoner, skape noe, utvikle og utrette noe større enn deg selv. Mitt inderlige sommerønske er at nettopp DU som leder, enten det er i arbeidslivet, frivillige organisasjoner eller som mamma eller pappa, legger til side egen agenda et øyeblikk og inntar en pleiende holdning i ditt lederskap. Vi trenger det – fordi vi er i ferd med å drukne i egosentrisk og selvtjenende ledelse.

Lederskap er påvirkning og innflytelse. Intet mer, intet mindre. Ledere finnes for at andre mennesker skal kunne nå sitt potensial. Skriv disse ordene på en lapp og heng dem opp – et sted der du ser dem hver morgen!

God lederskap!

John Kjetil Wang-Hansen

Juli 2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s