Ledere tilfører andre mennesker verdi…A leader is best when people barely know he exists. When his work is done,… they will say: «We did it ourselves.” -Lao Tzu

Jeg jobber med og for andre mennesker. Hver dag. Som fagforeningsmann er den viktigste jobben å hjelpe andre mennesker som er i konflikt. Jeg jobber for ledere og med ledere -og konflikter i arbeidslivet er ikke bare forbeholdt konstellasjonen arbeidsgiver (ledere) og arbeidstaker. Konfliktene mellom ledere florerer også. Og i de aller fleste tilfellene så bunner konfliktene ut i manglende relasjoner. Det er sjelden konfliktene handler om faglig uenighet. Det er menneskenes manglende evne til å omgås på en respektfull måte som er opphavet til de fleste problemer på arbeidsplassene.

Derfor smerter det så å se hvordan ledere kan devaluere kollegaer og andre medarbeidere. Ledere skal ikke devaluere mennesker, de skal tilføre andre mennesker verdi – gjøre dem mer verdifulle. Det er først og fremst klokskap i praksis fordi mennesker som føler seg verdifulle er mer effektive i et arbeid de trives med. Dessuten er det rett.

Når noen kommer og sier at de vil bli ledere så spør jeg alltid hvorfor. Hvorfor vil du bli en leder? Vil du bli en leder fordi du ønsker et hjørnekontor, eller er det fordi du ønsker kontroll? Kanskje er det fordi du ønsker å være i front av flokken, eller fordi du vil ha en fin parkeringsplass…? Hvorfor ønsker DU å bli en leder? Dette er kanskje det viktigste spørsmålet potensielle ledere og ledere i dag kan stille seg. Hvor ofte stiller du dette spørsmålet til deg selv? Og hva er svaret?

Lederskap er ikke enkelt. Lederskap er veldig ofte ikke særlig moro. Lederskap er ofte ensomt på en måte.

Det er etter mitt syn bare en grunn til å bli en leder … og det er for å tilføre andre mennesker verdi. Så hvordan kan du tilføre andre mennesker verdi? For det første; vi kan kun tilføre andre mennesker verdi hvis vi virkelig verdsetter dem. Hjertet kommer før hodet. Hvis du ikke har interesse for- eller er glad i mennesker, skal du ikke lede andre. Konsekvensene er altfor store for å gamble med andre menneskers liv dersom din tilnærming til lederskapet er mer selvtjenende enn tjenende i holdning og verdier. Dette er et enormt problem både globalt og nasjonalt. Særlig i den tredje verden ser vi hvordan lederskapet er preget av egosentrisme og selvtjenende holdninger. Kardinalsynden blant ledere er at de egentlig ikke verdsetter mennesker. Og hvis vi ikke egentlig verdsetter mennesker, så gjør vi dem mindre verdifulle!

For det andre; du må gjøre deg selv mer verdifull! Og hva innebærer det? Det høres jo unektelig veldig egosentrisk ut. Du må rett og slett bli bedre, du må fortsette å vokse som leder, fortsette å lære – utvikle deg. Hvorfor? Det er ganske enkelt; skal du være i stand til å ”lede flokken” må du være i stand til å gi hva du har og du kan ikke gi det du ikke har…! Alt for mange ledere har et bevisstløst forhold til egenutvikling og ervervelse av ny kunnskap, kompetanse og erfaring. Rick Warren sa; ”Stopper du å lære, stopper du å lede”. Skal du gjøre deg selv mer verdifull for dine omgivelser, må du hele tiden være sulten og nysgjerrig på livet og hva det har å tilby. Fyller du opp lederskapssekken kontinuerlig, og formidler din kunnskap og erfaring videre til medarbeiderne så gjør du dem mer verdifulle.

For det tredje; du må kjenne til og kunne relatere til det andre mennesker verdsetter! Du må gå sakte gjennom gangene og kontorene, du må lytte, du må bry deg. Fremragende ledere er først og fremst lyttere, for så å kunne lære – deretter leder de. Grunnlaget for lederskapet skapes blant annet gjennom å lytte (det er nødvendigvis ikke det samme som å høre…) til det som blir sagt.

Alle mennesker er ulike. Samtidig så finnes det verdier i oss som vi har felles. Jeg er helt sikker på at du ønsker å bli verdsatt i forhold til hvem du er? Du ønsker anerkjennelse for den jobben du gjør? Du ønsker å bli respektert, både som individ og som profesjonell arbeidstaker? Og jeg er temmelig sikker på at du ikke trives når du blir manipulert, tråkket på og marginalisert? Tenkte meg deg, ja – da er vi ikke så ulike, du og jeg! En viktig erfaring jeg har gjort gjennom 28 år som leder er nettopp dette; hva betyr det å bli verdsatt, anerkjent og respektert for mine medarbeidere? Hvis jeg skal kunne tilføre Per og Pia verdi, må jeg kjenne til disse sidene av dem – skape relasjoner og bruke dem i lederskapet mitt. Fremragende ledere er mer opptatt av å stille de gode, åpne spørsmålene. Ikke selv å ha alle svarene. Jeg hadde en sjef en gang som drev oss til vannvidd med spørsmål. Først tolket vi dit hen at han ikke hadde kompetansen og kunnskapen som trengtes for å løse oppgaven. Sannheten var at han forstod kraften i de gode spørsmålene som fikk oss andre til å reflektere og tenke – som igjen gav han et bedre grunnlag for å ta gode beslutninger.

Når vi forstår at en viktig nøkkel til lederskapet er å skape kontakt med menneskene vi leder, vil vi også forstå at den eneste måten du og jeg kan skape den kontakten er å bry oss nok, å lytte og på den måten tilføre andre mennesker verdi.

Bli en verdifull leder…ved å gjøre deg selv og andre mer verdifulle!

John Kjetil Wang-Hansen
Juli 2010

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s